Ingredience
-
350 g rýžerýže Vialone Nano nebo Carnaroli
-
250 g červená listová čekankaradicchio
-
100 g pancetta
-
25 g cibulebílá
-
25 g šalotka
-
150 ml červené víno
-
1 l zeleninový vývar
-
olivový olej
-
sůl
-
20 g Burroliva
-
parmazán
Úvod
Recept na čekankové rizoto je původem z regionu Veneto. Já jsem se ho však naučila od mé tchýně, která z Veneta nepochází a připravuje jej výborně. Dokonalá kombinace červenolisté čekanky (zvané italsky radicchio) a pancetty potěší svou výraznou chutí a pro svou lehkost se hodí k obědu i večeři, zejména v zimě. Vyzkoušejte jej klidně i při přípravě večeře pro hosty. Jistě nezklamete a navíc Vám zbyde čas na vaření něčeho dalšího.
Věděli jste, že listová čekanka byla vyšlechtěna v Itálii? Jmenuje je radicchio rosso di Treviso a ta s označením IGP (Cichorium intybus) je specialitou. Rostliny tohoto salátu rostou v oblasti kolem Trevisa v místech, typickou výskytem tisícileté vody, která je mikrobiologicky zcela čistá. Díky této vodě má radicchio svou specifickou chuť. Je to zelenina, která má mnoho kladů, obsahuje hodně vlákniny, pozitivně působí na snižování hladiny cholesterolu, krevního tlaku i tuku v těle. Kromě toho také vyrovnává střevní mikroflóru, zbavuje střeva jedovatých látek a posiluje střevní sliznice.
Výběr ingrediencí
Pokud máte možnost výběru při koupi, můžete se rozhodnout i pro pancettu uzenou (pancetta affumicata). Normální pancettou se ale rozhodně nic nezkazí. Kdo se ale rozhodne nahradit pancettu anglickou slaninou, musí se připravit na to, že výsledná chuť rizota nebude tak výrazná, jako s italskou pancettou. Italskou pancettu můžete najít v obchodech specializujících se na italský sortiment, popř. v některých supermarketech lze dnes již zakoupit balení s pancettou nakrájenou na kostičky.
Co se týče rýže, nejlepším typem je Vialone Nano, hodí se však i Carnaroli. Pokud je neseženete, kupte alespoň kvalitní rýži.
Olivový olej, který používáte pro orestování ingrediencí, vybírejte vždy extra panenský. Sami dovážíme naše oblíbené extra panenské olivové oleje z Umbrie, můžete je zakoupit přes náš e-shop ZDE.
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
|
2
Hotovo
|
Přidáme nakrájenou čekanku, necháme vařit a promícháváme. Jakmile čekanka zmenší svůj objem a začne tmavnout, přidáme rýži (před vsypáním rýži neproplachujeme, vymyli bychom výživné látky) a stále mícháme. Po pár minutách přidáme víno a počkáme, až se vyvaří. Pak zalijeme zeleninovým vývarem a necháme vařit. Zeleninový vývar přidáváme postupně a v průběhu varu občas promícháme. Délka varu závisí na instrukcích uvedených na balení s rýží, většinou to bývá 16 - 18 minut. Tuto dobu počítáme od momentu přidání rýže do hrnce. |
3
Hotovo
|