1 1
Gratinovaná rajčata

Sdílejte na sociální síti:

Toto URL můžete jen zkopírovat a sdílet

Ingredience

Upravit počet porcí
1 kg beefsteakové rajče cca 3 ks
2 vejce
100 g strouhanka
40 g olivový olej extrapanenský
2 česnek stroužky
petrželka hladkolistá
sůl
pepř

Nutriční údaje

542
Kcal
28
Tuky
18
Bílkoviny
57
Sacharidy

Uložte si tento recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Gratinovaná rajčata

Pomodori gratinati

Vlastnosti:
  • vegetariánské
  • 25min
  • Porce 2
  • Snadné

Ingredience

Úvod

Sdílet

Dnes Vám prozradím další typický domácí recept z italské Umbrie, který je velmi oblíbený. Gratinovaná rajčata. Vzniknou následováním velmi snadného a rychlého postupu za použití běžných ingrediencí. V místě svého původu se gratinovaná rajčata obvykle podávají pro doplnění večeře, tedy po prvním chodu. Nemusí být nutně přílohou, výborná jsou i samostatně.




V Umbrii rostou velká rajčata, i pokud se pěstují doma na zahrádce. Jsou tak velká, že jedním se dosyta naobědváte. Klíčem k bohaté a chutné úrodě je dostatek slunce i občasný vydatný déšť. Když připravujete gratinovaná rajčata, je chuť rajčat zásadní, proto vybírejte zralá italská nebo španělská rajčata. Sezóna rajčat ve zmíněných lokalitách je od listopadu do května. Dobrou zkušenost mám s rajčaty beefsteakovými, která jsou velká a mají takovou chuť, jaká je v tomto receptu žádoucí.




Dalšími čerstvými ingrediencemi, které budete potřebovat, je česnek, hladkolistá petrželka a vejce.

Doufám, že se Vám i tento recept bude hodit a rádi jej budete opakovat! Těším se na Vaše reakce a komentáře.

Navštivte také náš eShop!

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

Rajčata omyjeme a odřízneme stopku i s malou vrchní částí samotného rajčete kolem stopky. Ostrou lžičkou vybereme z rajčete dužinu, semínka i šťávu a dáme do mísy vedle. Vydlabaná rajčata umístíme na plech s pečicím papírem a posolíme zhruba třemi špetkami soli.

2
Hotovo

Nasekáme česnek a petrželku nadrobno. V míse rozkvedláme vajíčka, která osolíme a opepříme. Vše smísíme a přidáme extrapanenský olivový olej.

3
Hotovo

Vsypeme i strouhanku (nebo nadrcený bílý chléb) a promícháme. Postupně přidáváme i vydlabaný obsah rajčat. Průběžně promícháváme, abychom kontrolovali konzistenci, která nesmí být příliš řídká. Požadovaným výsledkem je pak směs, kterou vidíte na poslední fotografii tohoto kroku.

4
Hotovo

Rajčata nyní vrchovatě naplníme připravenou směsí a na závěr znovu osolíme. Plech s rajčaty vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečeme 15 minut. Dobrou chuť!

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Jehněčí Buonissimo s artyčoky po římsku
předchozí
Jehněčí Buonissimo s artyčoky po římsku
Ricotta&Chia Cheesecake
další
Ricotta&Chia Cheesecake
Jehněčí Buonissimo s artyčoky po římsku
předchozí
Jehněčí Buonissimo s artyčoky po římsku
Ricotta&Chia Cheesecake
další
Ricotta&Chia Cheesecake

Přidejte komentář