Játrové paté

Sdílejte na sociální síti:

Toto URL můžete jen zkopírovat a sdílet

Ingredience

Upravit počet porcí
350 g játra kuřecí nebo telecí
1/4 cibule
1 mrkev
1/2 stonku řapíkatý celer
1 stroužek česnek
150 ml bílé víno
olivový olej
15 g Cremolì
1 lžíce kapary
1 větvička rozmarýn
5 lístků šalvěj
1/4 citrónu citrónová šťáva
sůl
pepř

Uložte si tento recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Játrové paté

Pâté di fegato

Vlastnosti:
  • bezlepkové
  • s alkoholem
  • 60min
  • Porce 3
  • Středně těžké

Ingredience

Úvod

Sdílet

V tomto receptu Vám představím italský recept na Játrové paté. Je velmi známé také pod originálním francouzským názvem Pâté de foie gras. Zatímco ve Francii se používají játra kachní nebo husí, v Itálii se kvůli nižšímu výskytu chovu kachen a hus nejčastěji používají játra kuřecí, telecí nebo vepřová.




Můj recept na játrové paté je inspirován tradičním umbrijským postupem a receptem babičky mého manžela, které tímto velmi děkuji. Recept na její játrové paté je o něco jednodušší, než ten, který Vám zde představuji, jelikož ona používá směs kuřecích jater (il fegato), brzlíku (le rigaglie) a předžaludku (il maghetto). Chuť těchto ingrediencí se od chuti samotných jater liší, a proto jsem svůj recept upravila o takové (v ČR dostupné) ingredience, abych se co nejvíce přiblížila tomu výbornému játrovému paté, které znám z Umbrie, regionu, jehož kuchyně je vyhlášená po celé Itálii jako jedna z nejlepších. Játrové paté v této podobě jsme si oblíbili, a proto Vám chci umožnit vyzkoušet jej také. Zpestříte svou večeři nebo vytvoříte skvělý předkrm, pokud Játrové paté namažete na plátky opečeného chleba (italsky i crostini).

Prvním předpokladem pro správnou přípravu je nákup kvalitních, zdravých a certifikovaných jater (mohou být kuřecí nebo lépe telecí). Játra je třeba také dobře očistit, jak popisuji v postupu níže.

Konzumace jater je vhodná pro všechny zdravé osoby bez ohledu na věk, těhotným ženám je lze doporučit také kvůli velkému množství železa. Játra obsahují mnoho bílkovin, vitamínů (vitamín C, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou apod.) a minerálních látek (železo, měď, selen a molibden), z nichž se však varem ničí vitamín C a kyselina listová). Nevýhodou jater, jakožto potraviny, je vysoký obsah cholesterolu, z čehož vyplývá nutnost řídit se pravidlem všeho s mírou a nároky vlastního organizmu.

Hotové Játrové paté smí být skladováno v lednici v hermeticky uzavřené dóze 2 – 3 dny.

Navštivte také náš nový eShop!

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

V první řadě játra dobře omyjeme a nožem odstraníme veškeré nehodící se části (blány, zatoulané ledvinky apod). Poté játra nakrájíme na malé kousky. Připravíme si i ostatní ingredience - omyjeme bylinky a zeleninu, kterou i oloupeme.

2
Hotovo

Na pánvi s nepřilnavým povrchem zahřejeme extrapanenský olivový olej a přidáme rozpůlený stroužek česneku. Přidáme, rozmixovanou cibuli, mrkev a řapíkatý celer a játra.

3
Hotovo

Přidáme šalvěj, kapary nakrájené na kousky a větvičku rozmarýnu. Přilijeme bílé víno a počkáme, dokud se nevypaří. Přidáme Cremolì, osolíme a opepříme. Přiklopíme a necháme vařit třicet minut, přičemž průběžně promícháváme.

4
Hotovo

Po uvaření vyjmeme větvičku rozmarýnu, stroužek česneku a pokapeme citrónovou šťávou.

5
Hotovo

Vše rozmixujeme dohladka a před podáváním dáme paté zchladit di lednice.

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Spaghetti alla carbonara
předchozí
Spaghetti alla carbonara
Losos v papilotě
další
Losos „al cartoccio“
Spaghetti alla carbonara
předchozí
Spaghetti alla carbonara
Losos v papilotě
další
Losos „al cartoccio“

Přidejte komentář