Ingredience
-
125 g listový salátnebo polníček, ledový salát, dubák apod.
-
sušená rajčata Il Gusto della Puglia
-
avokádo
-
vlašské ořechynebo pekanové ořechy
-
1 lžíce citrónová šťáva
-
olivový olejextra panenský oliv. olej na pokapání
-
sůl
-
černý pepř
Úvod
Všichni máme rádi saláty, ale ruku na srdce – kdo po nich netrpí hladem a nedal by si něco dalšího?! V Itálii se saláty jí na závěr oběda i večeře, můžete je však servírovat i jako předkrm. Takže tímto způsobem hladem netrpíme, protože salát je jen jedním z chodů. Tady v ČR jsem se ale setkala s častým přístupem, kdy oběd či večeři tvoří jen salát, což je celkem málo, a proto je potřeba jej doplnit zajímavými a hodnotnými ingrediencemi.
Sušená rajčata jsou známou delikatesou, pokud jsou opravdu kvalitní! A připravit z nich salát je výhra! Dodají totiž skvělou chuť celému salátu a nemusíte si vůběc dělat hlavu s žádnou zálivkou nebo složitým dochucováním. I extra panenského olivového oleje můžete použít o poznání méně. Celkově je můj nový salát pojat tak, aby byl zdraví prospěšný, chutný i zasytil. Přidáním avokáda a vlašských nebo pekanových ořechů svému tělu dodáte cenné tuky s velkým množstvím nasycených mastných kyselin a zaženete myšlenky na další mlsání. Navíc tento salát chutná i dětem – vyzkoušeno!
Která sušená rajčata vybrat? Zde jsem si naprosto jistá svým doporučením. Kdo ochutná sušená rajčata značky Il Gusto della Puglia, těžko si pak oblíbí jiná. Jsou tak dokonale ochucena (v jižní Itálii již přesně ví, jaké ingredience přidat), že je to pak zápas o nedojedení celé skleničky najednou!
Salát můžete vybrat ten, který Vám nejvíce chutná – listový, ledový, polníček, dubák… Hlavně, ať Vám chutná 🙂
Stejně tak z ořechů můžete vybírat. Osobně jsem zkoušela tento salát s vlašskými ořechy, jindy zase s pekanovými. Vždy je výsledek velmi chutný a poskytuje mnoho antioxidantů.
Pár slov o avokádu…
Avokádo je zázračné ovoce. Není jako ostatní druhy ovoce sladké, ale jeden významný cukr obsahuje. Ten se nazývá manóza. Manóza je zajímavá tím, že nezvyšuje množství cukru v krvi a dodává energii unaveným osobám i pomáhá v hubnutí. Navíc je avokádo ovocem s nejvyšším obsahem tuku (až 15%), který je z většiny tvořen zdraví prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami. Proto není tuk jako tuk, ten avokádový je velmi užitečný a zastoupí živočišné tuky. Proto, kdo se rozhodl živočišných tuků vyvarovat (a jedná se nepochybně o správné řešení), v tomto salátu najde mnoho zdravé energie! Ale nemusíte být nutně vegani či vegetariáni, abyste si tento salát oblíbili!
Extra panenský olivový olej – v nabídce mám také výborný BIO extrapanenský olej z jižní Itálie, který je zejména pro děti tím nejlepším!
Salát můžete osolit, nicméně řiďte se pokyny svého lékaře, ne všem sůl prospívá. V salátu je sůl zanedbatelná.
Doufám, že Vám zachutná a budu velmi ráda, pokud jej ohodnotíte (5 hvězdiček je nejvyšší hodnocení) zde níže na stránce!
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
|
2
Hotovo
|
Omyjeme salát, avokádo a citrón. Oloupeme avokádo a rozpůlíme jej. Poté čepel nože zařízneme do pecky (která zůstala v jedné polovině avokáda) a pootočíme jí, čímž pecku pohodlně vyjmeme. Polovinu avokáda nakrájíme na plátky a ty dále rozkrájíme. Kousky avokáda dáme do mísy, kde je pokameme citrónovou šťávou (avokádo si v kombinaci s citrónovou šťávou nejen že zachová původní barvu a rychle nezhnědne, ale hlavně si zachová všechny důležité živiny, které by jinak vyprchaly). Nakrájíme salát a přidáme do mísy. |
3
Hotovo
|
Vlašské ořechy nasekáme na středně velké kousky a přidáme je spolu s nakrájenými sušenými rajčaty do salátu. Vše dobře promícháme. |
4
Hotovo
|