1 1

Slávky po námořnicku

Cozze alla marinara

Vlastnosti:
  • bezlepkové
  • s alkoholem
  • 15min
  • Porce 2
  • Snadné

Ingredience

Úvod

Sdílet

Slávky po námořnicku neboli Cozze alla marinara jistě znáte z jídelních lístků mnoha a nejen přímořských restaurací. Tento recept si klade za cíl maximální kvalitu a plně jej splňuje. Vzniká tak výživný a nízkokalorický pokrm pro gurmety, který je velmi snadný a rychlý.

Hlavním předpokladem je nákup kvalitních slávek (cozze). Novozélandské zelenoústé slávky se ihned na první pohled a ochutnání staly mou volbou číslo 1. Proč? U slávek často vyvstává problém jejich čistoty, jelikož filtrují vodu a nasávají veškeré okolní podmínky jako houby. A pokud nepochází z čistých moří nebo jsou nějakým způsobem kontaminovány, mohou více uškodit, než prospět. Vždy je třeba se informovat na původ produktu, který by měl být certifikovaný. Slávky nepocházející z chovu, ale ulovené ve svém přirozeném prostředí mohou být potenciálně kontaminovány polychlorovanými bifenily či těžkými kovy, jako např. rtutí a olovem nebo bakteriemi. Proto, pokud Vás zajímá kvalita potravin tolik jako mě, doporučuji Vám slávky z oceánu. Jedná se sice o mražený produkt, ale výsledkem je prvotřídní kvalita i chuť. Rozdíl je poznat i na pohled. Jakmile spatříte novozélandské slávky, pochopíte, jak je možné, že jsou tak silnou konkurencí čerstvých slávek z moří. Jsou obrovské! Pro pochopení velikosti stačí, když se podíváte na mou úvodní fotografii receptu, kde jsou slávky umístěné vedle rozkrojené poloviny citrónu. Novozélandské slávky se kromě velikosti a skvělé chuti pyšní také tím, že se velmi snadno zpracovávají. Námi zakoupené balení slávek obsahovalo slávky již z většiny očištěné a rozpůlené, čili zbavené prázdné skořápky. Odpadla tedy povinnost velkého čistění a třídění slávek. I při konzumaci jsou tyto slávky lepší, protože jedna slávka z oceánu je větším soustem, než ta klasická z moře.




Co se týče slávek, je vhodné zmínit také jejich nutriční hodnoty. Slávky obsahují mnoho minerálních látek, z nichž jsou silně zastoupeny sodík (sodík je pro naše tělo užitečný jen, pokud je konzumován s mírou), železo, draslík a fosfor, vitamíny skupiny B a vitamín A. Na druhé straně by se jim měli vyhýbat či jejich spotřebu nepřehánět osoby s vysokým cholesterolem, jelikož slávky jej obsahují ve větším množství, zejména pokud jsou vyloveny v jarním a letním období.

Tento recept se ostatně hodí pro jakýkoliv typ slávek či jiných mořských živočichů, jedná se o klasický a oblíbený italský způsob úpravy mořských plodů, který dá vyniknout jejich přirozené chuti. Patří mezi mé oblíbené, protože když kupujete kvalitu, chuť bude výtečná i s minimem ostatních ingrediencí. V takovém případě by příliš ostatních chutí přebilo to, co si chceme vychutnat.

Když jsme u správné chuti, hodí se zmínit vína, se kterými slávky výborně vyniknou:

Slávky, ale i další mořské plody, je třeba připravovat na vyšším teplotním stupni po kratší dobu. Nezbytnou pomůckou je tedy poklička pánve, která zajistí rychlejší dosažení vyšší teploty. V tom tedy spočívá jednoduchý trik, jak zajistit, aby slávky nebyly gumovité.

Podívejte se tedy, jak postupovat!

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

Zhruba 30 minut před přípravou vyndáme požadovaný počet slávek z mrazničky a necháme rozmrazit. Mezitím si nasekáme polovinu většího stroužku česneku na drobné kousky.

2
Hotovo

Jakmile jsou slávky rozmražené (poznáme dotekem), necháme ve větší pánvi na rozehřátém olivovém oleji pomalu restovat nasekaný česnek dozlatova.

3
Hotovo

Mezitím slávky velmi dobře omyjeme, což znamená zejména odstranit přirozené hrubé usazeniny na skořápce (mnutím prstů pod tekoucí studenou vodou nebo malým kartáčem), ale i otevřít sval slávky a lehce propláchnout studenou vodou uvnitř.

4
Hotovo

Poté vložíme slávky do pánve skořápkou dolů a ihned přiklopíme pokličkou.

5
Hotovo

Po chvíli (aby se česnek nezačal připalovat) přelijeme bílým vínem a posypeme hrubozrnnou solí. Opět přiklopíme a takto necháme vařit na vysoký teplotní stupeň (7,5 z 9) zhruba 10 minut. Těsně před koncem varu přidáme nasekanou čerstvou hladkolistou petrželku.

6
Hotovo

Před podáváním pokapeme čerstvou citrónovou šťávou.

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Chřest po milánsku
předchozí
Chřest po milánsku
Bešamel
další
Bešamel
Chřest po milánsku
předchozí
Chřest po milánsku
Bešamel
další
Bešamel

Přidejte komentář