Ingredience
-
14 ks slávky novozélandské zelenoústé
-
1/2 stroužku česnek
-
120 ml bílé víno
-
petrželkahladkolistá
-
2 lžíce olivový olej
-
sůlhrubozrnná
-
citrónová šťáva
Úvod
Slávky po námořnicku neboli Cozze alla marinara jistě znáte z jídelních lístků mnoha a nejen přímořských restaurací. Tento recept si klade za cíl maximální kvalitu a plně jej splňuje. Vzniká tak výživný a nízkokalorický pokrm pro gurmety, který je velmi snadný a rychlý.
Hlavním předpokladem je nákup kvalitních slávek (cozze). Novozélandské zelenoústé slávky se ihned na první pohled a ochutnání staly mou volbou číslo 1. Proč? U slávek často vyvstává problém jejich čistoty, jelikož filtrují vodu a nasávají veškeré okolní podmínky jako houby. A pokud nepochází z čistých moří nebo jsou nějakým způsobem kontaminovány, mohou více uškodit, než prospět. Vždy je třeba se informovat na původ produktu, který by měl být certifikovaný. Slávky nepocházející z chovu, ale ulovené ve svém přirozeném prostředí mohou být potenciálně kontaminovány polychlorovanými bifenily či těžkými kovy, jako např. rtutí a olovem nebo bakteriemi. Proto, pokud Vás zajímá kvalita potravin tolik jako mě, doporučuji Vám slávky z oceánu. Jedná se sice o mražený produkt, ale výsledkem je prvotřídní kvalita i chuť. Rozdíl je poznat i na pohled. Jakmile spatříte novozélandské slávky, pochopíte, jak je možné, že jsou tak silnou konkurencí čerstvých slávek z moří. Jsou obrovské! Pro pochopení velikosti stačí, když se podíváte na mou úvodní fotografii receptu, kde jsou slávky umístěné vedle rozkrojené poloviny citrónu. Novozélandské slávky se kromě velikosti a skvělé chuti pyšní také tím, že se velmi snadno zpracovávají. Námi zakoupené balení slávek obsahovalo slávky již z většiny očištěné a rozpůlené, čili zbavené prázdné skořápky. Odpadla tedy povinnost velkého čistění a třídění slávek. I při konzumaci jsou tyto slávky lepší, protože jedna slávka z oceánu je větším soustem, než ta klasická z moře.
Co se týče slávek, je vhodné zmínit také jejich nutriční hodnoty. Slávky obsahují mnoho minerálních látek, z nichž jsou silně zastoupeny sodík (sodík je pro naše tělo užitečný jen, pokud je konzumován s mírou), železo, draslík a fosfor, vitamíny skupiny B a vitamín A. Na druhé straně by se jim měli vyhýbat či jejich spotřebu nepřehánět osoby s vysokým cholesterolem, jelikož slávky jej obsahují ve větším množství, zejména pokud jsou vyloveny v jarním a letním období.
Tento recept se ostatně hodí pro jakýkoliv typ slávek či jiných mořských živočichů, jedná se o klasický a oblíbený italský způsob úpravy mořských plodů, který dá vyniknout jejich přirozené chuti. Patří mezi mé oblíbené, protože když kupujete kvalitu, chuť bude výtečná i s minimem ostatních ingrediencí. V takovém případě by příliš ostatních chutí přebilo to, co si chceme vychutnat.
Když jsme u správné chuti, hodí se zmínit vína, se kterými slávky výborně vyniknou:
Slávky, ale i další mořské plody, je třeba připravovat na vyšším teplotním stupni po kratší dobu. Nezbytnou pomůckou je tedy poklička pánve, která zajistí rychlejší dosažení vyšší teploty. V tom tedy spočívá jednoduchý trik, jak zajistit, aby slávky nebyly gumovité.
Podívejte se tedy, jak postupovat!
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
Zhruba 30 minut před přípravou vyndáme požadovaný počet slávek z mrazničky a necháme rozmrazit. Mezitím si nasekáme polovinu většího stroužku česneku na drobné kousky. |
2
Hotovo
|
|
3
Hotovo
|
|
4
Hotovo
|
|
5
Hotovo
|
|
6
Hotovo
|