0 0
Torta tenerina

Sdílejte na sociální síti:

Toto URL můžete jen zkopírovat a sdílet

Ingredience

Upravit počet porcí
200 g hořká čokoláda min. 70%
3 vejce
120 g Burroliva
120 g moučkový cukr
2 zarovnané lžíce mouka 00
4 lžíce mléko
1 špetka sůl

Nutriční údaje

334,0
Kcal
22,6
Tuky
4,1
Bílkoviny
33,1
Sacharidy

Uložte si tento recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Torta tenerina

Vlastnosti:
  • vegetariánské
  • 45min
  • Porce 8
  • Středně těžké

Ingredience

Úvod

Sdílet

Město Ferrara je plné mnoha úchvatných památek, které lze pozorovat na volných prostranstvích, na nádvořích i uvnitř budov. Ať se podíváte kamkoliv, všude je něco zajímavého. Při své stáži jsem se účastnila skvěle organizovaného programu, který připravila italská strana, ale zamířila jsem i do skrytých zákoutí města. Prostorná náměstí dlážděná oblázky i uzoučké uličky, luxusní hotely s nádhernými zahradami plnými pestrobarevných květin, tradiční vinárny s vystavenými lahvemi archivních vín, na které jakoby schválně sedl prach… A mnoho dalšího. Tolik jedinečných výjevů, na které nelze zapomenout ani po několika letech.




Tak přesně z tohoto města pochází čokoládový dort Torta tenerina. Tenero znamená v italštině jemný, hebký, křehký. Torta tenerina je tedy Měkkoučký dort. Tedy přesněji křehoučký na povrchu a měkkoučký uvnitř. Ve ferrarském dialektu je dort nazýván také Torta Taclenta, tedy lepivý dort. Tento název poukazuje na fakt, že dort má zůstat vláčný a jemný, čemuž je uzpůsobena doba pečení. Z fotografie je jasně vidět, že Torta tenerina je vyrobena z čokolády, této ingredience je tam opravdu největší množství při porovnání s ostatními. Používá se hořká čokoláda. Nemusí to být nutně čokoláda na vaření, osobně jsem použila čokoládu s obsahem 71 a 85 % kakaa a takovou Vám doporučuji. Charakteristickým rysem tohoto dortu je velmi malé množství mouky, zvolila jsem italskou mouku, která se v Itálii běžně používá na pečení, tedy mouku typu 00. A dále v tomto tradičním receptu chybí droždí, dort tedy nemá nakynout, zůstává nízký. Až se jej rozhodnete upéci (což může být v podstatě kdykoliv, dort je velmi snadný), opatřete si také čerstvá vejce. Místo másla používám Burroliva, italský tuk, který je vyroben z olivového oleje a je tak podstatně zdravější (vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, neobsahuje cholesterol ani alergeny). Uvidíte, jak přidáním olivového másla Burroliva dosáhnete neuvěřitelné lehkosti tohoto jedinečného dortíku!

Věřím, že si na další čokoládové delikatese, kterou Vám zde na blogu nabízím, velmi pochutnáte. Věřím tomu na základě pozitivních ohlasů od těch, kterým jsem tento dort dala ochutnat. Dort zmizel velmi rychle.

Dobrou chuť!

Navštivte také náš eShop!

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

Čokoládu rozehřejeme na vodní lázni a přidáme olivové máslo Burroliva. Promícháváme, aby se olivové máslo Burroliva spojilo s čokoládou. Jakmile jsou čokoláda i Burroliva rozpuštěny, necháme zchladnout.

2
Hotovo

Oddělíme bílky od žloutků. Neprve do bílků přidáme špetku soli, abychom tím zajistili, že sníh bude pevný, a vyšleháme. Poté našleháme žloutky s cukrem (min. 6 minut) tak, aby barva směsi byla po našlehání téměř bílá.

3
Hotovo

Ke žloutkům s cukrem správné konzistence nyní přidáme rozpuštěnou čokoládu s máslem, mouku a mléko. Šleháme do smísení všech ingrediencí a na závěr pomalu vmícháváme sníh (vždy pomalým pohybem ode dna mísy směrem vzhůru).

4
Hotovo

Do dortové formy o průměru 22 cm, kterou jsem vymazali máslem a vysypali moukou, nalijeme čokoládové těsto. Těsto ve formě rozprostřeme rovnoměrně po celém dně. Dáme péci do rozehřáté trouby na 180 stupňů na 25 minut.

5
Hotovo

Dort vyndáme z trouby, necháme zchladnout a opatrně jej vyjmeme z dortové formy. Posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Chřestovobramborový krém
předchozí
Chřestovobramborový krém
Jahodová bábovka
další
Jahodová bábovka
Chřestovobramborový krém
předchozí
Chřestovobramborový krém
Jahodová bábovka
další
Jahodová bábovka

Přidejte komentář