Zeleninová polévka

Sdílejte na sociální síti:

Toto URL můžete jen zkopírovat a sdílet

Ingredience

Upravit počet porcí
400 g mangold
250 g cuketa 1 cuketa
50 g bílá cibule 1/2 cibule
50 g červená cibule 1/2 cibule
50 g řapíkatý celer 2 stonky
150 g brambory
200 g mrkev 4 mrkve
250 g fazole Borlotti
2 hrstky na osobu polévkové těstoviny drobné
parmazán
olivový olej extrapanenský

Nutriční údaje

197
kcal
9,6
tuky
7,5
bílkoviny
21
sacharidy

Uložte si tento recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Zeleninová polévka

Minestra vegetale

Vlastnosti:
  • vegetariánské

Tuto polévku považuji za naprostý základ stravování. Doporučuji ji nejen těhotným a kojícím matkám díky vysokému obsahu kyseliny listové, ale i dětem a hubnoucím, osobám vystaveným stresu a infekcím a vůbec každému pro pravidelnou konzumaci, tedy i několikrát týdně. Nemusíte ji jíst každý týden stejnou, někdy vynechte mangold a místo něj přidejte více jiné zeleniny, někdy obohaťte o cizrnu či změňte podíly ingrediencí podle Vaší chuti. Složení surovin, zmíněné v tomto receptu, je dle našeho rodinného názoru to chuťově i výživově nejvyrovnanější. Do polévky přidáváme extrapanenský olivový olej kvůli vstřebávání vitamínů rozpustných jen v tucích. Postupováním podle tohoto receptu připravíte zdruba 4 litry polévky. V hermeticky uzavřené nádobě Vám vydrží až 5 dní.

  • 45min
  • Porce 12
  • Snadné

Ingredience

Úvod

Sdílet

S polévkou plnou zeleniny, která je jako vystřižená z definice středozemní stravy, si můžete být jisti, že se Vám dostane mnoha potřebných živin.

Mangold, který je v Itálii velmi oblíben, obsahuje vlákniny, které pomáhají usnadňovat trávení a střeva zbavují jedů, a povzbuzuje mozek a nervy díky komplexním sacharidům. Dále má vysoký obsah vápníku, proto zpevňuje kosti a zuby, vitamínu C, proto posiluje imunitu, horčíku, čímž pomáhá proti únavě, a obsahuje i železo, díky němuž podporuje krvetvorbu a dýchání buněk. Pro budoucí maminky a vznikající plod je velmi důležitá kyselina listová, která se v mangoldu nachází ve velké míře.

Fazole jsou zase známy svým vysokým obsahem nukleových kyselin, které působí na regeneraci o omlazení buněk. Konzumací fazolí zlepšíte svůj metabolismus, snížíte únavu a riziko vzniku rakoviny (tlustého střeva a prsu).



Mrkev obsahuje betakaroten, kterého, pokud je mrkev vařená, tělo vstřebá až polovinu (syrová mrkev nám dodá jen čtvrtinu obsahu betakarotenu). Všeobecně mrkev našemu tělu prospěje více, pokud je vařená. V mrkvi se také nachází vysoké množství selenu, nejdůležitějšího stopového prvku pro imunitní systém. Další vitamíny, které získáme z mrkve jsou D, E, K, z minerálních látek pak draslík, vápník, hořčík, železo, měď, fosfor, jód atd. Mrkev obsahuje i lecitin, éterické oleje, vlákninu a lehce stravitelnou glukózu. Pomáhá nám tedy posílit sliznice v těle, zastavuje proces stárnutí, pečuje o hezkou pleť, zlepšuje vidění a posiluje srdce a krevní oběh. Mrkev také zvyšuje mužskou plodnost.




Cuketa obsahuje vitamín A a E, druhý zmíněný je přítomen ve slupce cuket, proto cukety neloupeme. Vitamín E napomáhá odolnosti proti stresu, zvyšuje výkonnost, aktivuje mozek a nervy, posiluje soustředění. Výhodami, které s sebou konzumace cuket přináší je aktivace látkové výměny, zeštíhlující účinky, vylučuje odpadní látky a posiluje imunitní systém.

Brambory vynikají bohatým obsahem vitamínu C, ale mají i jiné klady, např. draslík, hořčík, vápník, fosfor, kyselinu listovou apod.

Antibakteriální zbraně se nacházejí v cibuli a celeru.

Cibule obsahuje i mnoho kyseliny listové, flavonoidy (rostlinné ochranné látky), vitamín C a železo. Cibule nám tedy pomáhá v boji proti infekcím, posiluje sliznice, snižuje krevní tlak a hodnoty cukru a tuku v krvi, zlepšuje prokrvování, náladu a chuť.



Celer se pyšní bohatou zásobou B-komplexu ve vyváženém poměru. Je významný díky éterickým olejům – terpenům, které působí antibakteriálně a antimykoticky. Napomáhá činnosti střev, pečuje o zdraví kůže, vlasů, očí a jater. Celer také pomáhá při hubnutí.

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

Připravíme si zeleninu, omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kusy. Není třeba krájet na příliš malé kousky, stačí větší. U řapíkatého celeru a listů mangoldu začistíme stonky tak, že je na konci nařízneme nožem, naříznutý proužek stonku chytíme mezi nůž a palec a táhneme po délce stonku tak, abychom odstranili silnější vlákna. Pokud přidáváme předvařené fazole z konzervy, scedíme vodu, ve které fazole byly, a fazole krátce propláchneme pod proudem vody.

2
Hotovo
25

Veškerou nakrájenou zeleninu dáme do tlakového hrnce a zalijeme vodou v takovém množství, v jakém můžeme či chceme. Při tomto receptu byl hrnec se zeleninou doplněn vodou tak, že výsledný objem byl téměř 4 litry. Hrnec přiklopíme a dáme vařit. Můžete také postupovat tak, že si dáte vodu vařit během přípravy zeleniny, aby pak var probíhal rychleji.

3
Hotovo

Jakmile je minestra uvařena, hrnec otevřeme a zeleninu s vodou dobře promixujeme tak, aby zmizely i drobné kousky. Nyní můžeme z celého tohoto připraveného množství do jiného kastrůlku odebrat tolik polévky, kolik v danou dobu okamžitě spotřebujeme. Přivedeme k bodu varu, přidáme polévkové těstoviny drobné velikosti a vaříme v polévce za stálého míchání (aby se polévka s těstovinami nepřipálila) o minutu déle, než je uvedeno na sáčku s těstovinami. Pak přídáme olivový olej podle chuti (obvykle 1 lžíce pro 2 osoby) a čerstvě nastrouhaný parmazán. Dobrou chuť!

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
předchozí
Dýňový krém
Fazolky na česneku a olivovém oleji
další
Fazolky na česneku a olivovém oleji
předchozí
Dýňový krém
Fazolky na česneku a olivovém oleji
další
Fazolky na česneku a olivovém oleji

Přidejte komentář