Ingredience
-
400 g mangold
-
250 g cuketa1 cuketa
-
50 g bílá cibule1/2 cibule
-
50 g červená cibule1/2 cibule
-
50 g řapíkatý celer2 stonky
-
150 g brambory
-
200 g mrkev4 mrkve
-
250 g fazole Borlotti
-
2 hrstky na osobu polévkové těstovinydrobné
-
parmazán
-
olivový olejextrapanenský
Úvod
S polévkou plnou zeleniny, která je jako vystřižená z definice středozemní stravy, si můžete být jisti, že se Vám dostane mnoha potřebných živin.
Mangold, který je v Itálii velmi oblíben, obsahuje vlákniny, které pomáhají usnadňovat trávení a střeva zbavují jedů, a povzbuzuje mozek a nervy díky komplexním sacharidům. Dále má vysoký obsah vápníku, proto zpevňuje kosti a zuby, vitamínu C, proto posiluje imunitu, horčíku, čímž pomáhá proti únavě, a obsahuje i železo, díky němuž podporuje krvetvorbu a dýchání buněk. Pro budoucí maminky a vznikající plod je velmi důležitá kyselina listová, která se v mangoldu nachází ve velké míře.
Fazole jsou zase známy svým vysokým obsahem nukleových kyselin, které působí na regeneraci o omlazení buněk. Konzumací fazolí zlepšíte svůj metabolismus, snížíte únavu a riziko vzniku rakoviny (tlustého střeva a prsu).
Mrkev obsahuje betakaroten, kterého, pokud je mrkev vařená, tělo vstřebá až polovinu (syrová mrkev nám dodá jen čtvrtinu obsahu betakarotenu). Všeobecně mrkev našemu tělu prospěje více, pokud je vařená. V mrkvi se také nachází vysoké množství selenu, nejdůležitějšího stopového prvku pro imunitní systém. Další vitamíny, které získáme z mrkve jsou D, E, K, z minerálních látek pak draslík, vápník, hořčík, železo, měď, fosfor, jód atd. Mrkev obsahuje i lecitin, éterické oleje, vlákninu a lehce stravitelnou glukózu. Pomáhá nám tedy posílit sliznice v těle, zastavuje proces stárnutí, pečuje o hezkou pleť, zlepšuje vidění a posiluje srdce a krevní oběh. Mrkev také zvyšuje mužskou plodnost.
Cuketa obsahuje vitamín A a E, druhý zmíněný je přítomen ve slupce cuket, proto cukety neloupeme. Vitamín E napomáhá odolnosti proti stresu, zvyšuje výkonnost, aktivuje mozek a nervy, posiluje soustředění. Výhodami, které s sebou konzumace cuket přináší je aktivace látkové výměny, zeštíhlující účinky, vylučuje odpadní látky a posiluje imunitní systém.
Brambory vynikají bohatým obsahem vitamínu C, ale mají i jiné klady, např. draslík, hořčík, vápník, fosfor, kyselinu listovou apod.
Antibakteriální zbraně se nacházejí v cibuli a celeru.
Cibule obsahuje i mnoho kyseliny listové, flavonoidy (rostlinné ochranné látky), vitamín C a železo. Cibule nám tedy pomáhá v boji proti infekcím, posiluje sliznice, snižuje krevní tlak a hodnoty cukru a tuku v krvi, zlepšuje prokrvování, náladu a chuť.
Celer se pyšní bohatou zásobou B-komplexu ve vyváženém poměru. Je významný díky éterickým olejům – terpenům, které působí antibakteriálně a antimykoticky. Napomáhá činnosti střev, pečuje o zdraví kůže, vlasů, očí a jater. Celer také pomáhá při hubnutí.
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
Připravíme si zeleninu, omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kusy. Není třeba krájet na příliš malé kousky, stačí větší. U řapíkatého celeru a listů mangoldu začistíme stonky tak, že je na konci nařízneme nožem, naříznutý proužek stonku chytíme mezi nůž a palec a táhneme po délce stonku tak, abychom odstranili silnější vlákna. Pokud přidáváme předvařené fazole z konzervy, scedíme vodu, ve které fazole byly, a fazole krátce propláchneme pod proudem vody. |
2
Hotovo
25
|
Veškerou nakrájenou zeleninu dáme do tlakového hrnce a zalijeme vodou v takovém množství, v jakém můžeme či chceme. Při tomto receptu byl hrnec se zeleninou doplněn vodou tak, že výsledný objem byl téměř 4 litry. Hrnec přiklopíme a dáme vařit. Můžete také postupovat tak, že si dáte vodu vařit během přípravy zeleniny, aby pak var probíhal rychleji. |
3
Hotovo
|
Jakmile je minestra uvařena, hrnec otevřeme a zeleninu s vodou dobře promixujeme tak, aby zmizely i drobné kousky. Nyní můžeme z celého tohoto připraveného množství do jiného kastrůlku odebrat tolik polévky, kolik v danou dobu okamžitě spotřebujeme. Přivedeme k bodu varu, přidáme polévkové těstoviny drobné velikosti a vaříme v polévce za stálého míchání (aby se polévka s těstovinami nepřipálila) o minutu déle, než je uvedeno na sáčku s těstovinami. Pak přídáme olivový olej podle chuti (obvykle 1 lžíce pro 2 osoby) a čerstvě nastrouhaný parmazán. Dobrou chuť! |