Bešamel

Sdílejte na sociální síti:

Toto URL můžete jen zkopírovat a sdílet

Ingredience

80 g Cremolì
80 g mouka 00 nebo hladká mouka
1 l mléko čerstvé plnotučné
muškátový oříšek
sůl

Uložte si tento recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Bešamel

Besciamella

Vlastnosti:
  • vegetariánské
  • 15min
  • Středně těžké

Ingredience

Úvod

Sdílet

V tomto receptu Vám prozradím, jak dociluji bešamelu dokonale krémové konzistence a skvělé chuti. Pro takový výsledek je třeba mít na paměti několik pravidel. Jsem si jista, že bešamel bude nyní krásně vycházet doma i Vám!




Bešamel je omáčka, která se zrodila v Itálii někde na pomezí Toskánska a Emilie (Emilia-Romagna) před několika stoletími. Tradičně se vyrábí z másla, mléka, mouky a muškátového oříšku a slouží pro doplnění různých pokrmů (těmi jsou například tolik oblíbené lasagne či zapečené těstoviny). Já v tomto receptu nahradím máslo zdravějším tukem. Jsme v době, kdy je konečně moderní sledovat kvalitu ingrediencí a je třeba se zaměřit na omezení konzumace nasycených mastných kyselin. Tím zdravějším tukem je Cremolì. Jelikož Cremolì neobsahuje alergeny, a tedy ani laktózu, můžeme v každém případě zaměnit také mléko – místo plnotučného mléka, použijeme bezlaktózové polotučné mléko. Získáme tak bezlaktózový bešamel skvělé chuti. Této omáčce lze také dodat jinou chuť přidáním dalších ingrediencí, např. rajčatového protlaku.

Kroky, které nás dovedou k bešamelu skvělé konzistence (naším cílem je krémový bešamel bez hrudek) a chuti:

  • Udržujeme maximálně střední teplotu plotýnky a v průběhu přípravy nepřetržitě energicky mícháme (příprava netrvá dlouho)
  • Mouku před přidáním ke Cremolì prosijeme
  • Použijeme čerstvé plnotučné mléko
  • Muškátový oříšek nastrouháme čerstvě až přímo do hrnce v množství dle chuti
  • Důkladně promícháváme dřevěnou vařečkou či šlehací metlou
  • Po tepelné úpravě nebo před použitím vyšleháme v kuchyňském robotu

V případě, že se pro Váš recept hodí bešamel tekutější, stačí jej zředit přilitím dalšího mléka a promícháním. Opačně je možné jej zahustit moukou.

Pokud si přejete bešamel použít později, co nejdříve jej přikryjte potravinářskou fólií a přiložte ji přímo na hladinu omáčky.

Je možné jej uchovávat až 2 dny v lednici či nejvýše jeden měsíc v mrazničce.

Bešamel připravený dle tohoto receptu se hodí i pro hubnoucí osoby a osoby s vysokým cholesterolem v krvi. Díky použití Cremolì místo méně zdravého másla se totiž zbavíte obsahu cholesterolu a navíc získáte nutriční hodnoty olivového oleje.

Navštivte také náš nový eShop!

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

Zcela na začátku si odvážíme ingredience a prosijeme mouku. V hrnci s tlustým dnem necháme roztavit Cremolì na nejvýše střední teplotu. Jakmile je rozpuštěné, přidáme mouku a rychle promícháváme dřevěnou vařečkou. Teplota plotýnky stačí nízká či střední, Cremolì se rozpouští snáze než máslo.

2
Hotovo

Směs Cremolì a mouky jsme v hrnci několik minut míchali a nyní tedy přilijeme mléko a velmi dobře mícháme. Vsypeme čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek v množství dle libosti a jemnou sůl. Promícháváme bez přestání až do zhoustnutí - dosažení požadované konzistence.

3
Hotovo

Pokud si chceme být jisti konzistencí bez jakýchkoli hrudek, promícháme bešamel šlehací metlou. V případě zájmu o skutečně dokonalý výsledek bešamel převedeme do mísy kuchyňského robotu a necháme několik minut šlehat. Z výsledku pak budete mít jistě radost, protože jemný a krémový bešamel skvělé chuti je na světě a můžete jej použít ve Vašem oblíbeném receptu!

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Slávky po námořnicku
předchozí
Slávky po námořnicku
Spaghetti alla carbonara
další
Spaghetti alla carbonara
Slávky po námořnicku
předchozí
Slávky po námořnicku
Spaghetti alla carbonara
další
Spaghetti alla carbonara

Přidejte komentář