Ingredience
-
700 g jedlé kaštany700 g nevyloupaných, 500 g vyloupaných
-
150 g hořká čokoláda
-
100 g třtinový cukr
-
150 g Burroliva
-
8 g vanilkový cukr
-
1 likérová sklenička vino passitosladké italské dezertní víno
-
moučkový cukr
-
smetana ke šlehání
-
hořká čokoláda
Úvod
Dnes Vám zde představím jeden recept z kaštanů. Kaštanový dezert mi zřetelně připomněl nějakou chuť z dětství. Nevím, jak je to možné, když jsem jako malá jedlé kaštany nejedla. Každopádně tento fakt v současné době vyvažuji, kaštany jím v průběhu celé jejich sezóny. Zejména ty italské jsou vynikající a navíc obsahují velké množství kyseliny listové. Jsou tedy dobré například na vlasy a nehty a velmi vhodné pro budoucí maminky. Tentokrát jsem se rozhodla z nich připravit něco sladkého. A povedl se kaštanový dezert!
Pokud si koupíte kaštany již vařené a vyloupané, budete mít hotovo během 40 minut, jelikož dezert se nepeče. Pokud se rozhodnete vyloupat si kaštany sami, vyhraďte si na to alespoň 2 hodiny. Je třeba totiž odstranit skořápku i slupku pod skořápkou. Loupání není těžké, pokud víte, jak na to. Má doporučení najdete v postupu.
V tomto receptu také nenajdete máslo, místo něho používám Burroliva, italský tuk pro sladké realizace na bázi olivového oleje. Jeho výhodou nejsou jen zdraví prospěšné nutriční hodnoty (jako vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, nulový obsah cholesterolu a alergenů), ale i chuťový dojem a výsledná lehkost dezertu.
V tomto receptu jsem použila vino passito, což je italské dezertní víno. Hodí se nejen jako ingredience. Pokud si ke Kaštanovému dezertu totiž chcete dát nějaký alkohol, vino passito je skvělou volbou. Pokud jej nemáte nebo nemůžete sehnat, jako ingredienci můžete použít i Marsalu nebo rum.
Navštivte náš eShop s italskými víny, olivovými oleji a dalšími delikatesami, dováženými přímo z Itálie pro milovníky italské kuchyně a gurmety!
You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.
Kroky
1
Hotovo
|
|
2
Hotovo
|
Po uvaření kaštanů je potřeba je oloupat. Nejlépe se kaštany loupou, když jsou horké. Proto si z horké vody vyndáme vždy jen jeden kaštan a oloupeme jej za pomocí nožíku. Pokud voda vystydne, lepší je znovu ji dohřát. Odstraníme nejen skořápku, ale i slupku pod skořápkou. Kaštany rozmělníme v mixéru na drť. |
3
Hotovo
|
|
4
Hotovo
|
|
5
Hotovo
|
Vezmeme si zdobicí sáček a odstříhneme špičku tak, aby vznikl středně široký otvor. Sáček naplníme kaštanovočokoládovou směsí a vstřikujeme do skleniček. Skleničky s dezertem dáme na jednu hodinu do lednice. Pak připravíme šlehačku. Smícháme smetanu na šlehání s moučkovým cukrem (na 200 ml smetany 2 lžíce cukru) a našleháme. Šlehačku plníme do jiného nebo umytého zdobicího sáčku s nástavcem pro ozdobné zdobění. Skleničky doplníme šlehačkou a na závěr ozdobíme hoblinkami hořké čokolády. |