Lískooříškový dezert

Sdílejte na sociální síti:

Toto URL můžete jen zkopírovat a sdílet

Ingredience

Upravit počet porcí
100 g 100% Lískooříškový krém
3 žloutek
90 g cukr
3 lžíce mouka 00 nebo hladká mouka
30 ml mléko
80 ml smetana ke šlehání
1 sáček vanilkový cukr
špetka sůl
med lesní

Uložte si tento recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Lískooříškový dezert

Crema alle nocciole

Vlastnosti:
  • vegetariánské
  • 25min
  • Porce 3
  • Snadné

Ingredience

Úvod

Sdílet

Ideálně by se tento jemný dezert měl nechat vychladit v lednici, než se bude podávat. Jenže do té fáze se u nás nedostal, manžel jej snědl již čerstvě uvařený! Na chvilku jsem se otočila a dvojitá porce, jejíž fotografii jsem těsně před tím stihla pořídit, byla pryč! Kdo by se divil, všude se linula krásná vůně lískových oříšků. Lískooříškový dezert je nejlepší přelitý lesním medem a posypaný kousky oříšků. Pohladí Vaše chuťové smysly a dodá energii. Můžete se spolehnout na to, že přípravou tohoto dezertu potěšíte náročné hosty i gurmety! A zabere Vám to maximálně 25 minut času!

Nápad vytvořit lískooříškový dezert mi přišel na mysl na základě paradoxnosti výskytu lískooříškových krémů, které jsou ale většinou dochuceny kakaem, a ač jsou výborné chuti a mnohdy i kvality, lískooříškové chuti se lze jen těžko dopátrat (není čemu se divit, obvykle obsahují 13 – 16% lískových oříšků). S tímto receptem máte možnost poznat dezert, který je lískooříškové chuti plný. Rozhodně to stojí za to!




Klíčem k vytvoření autentické chuti lískových oříšků je použití skutečných a kvalitních lískových oříšků v té nejlepší podobě, tedy bez aromat, barviv a konzervantů. Prostě pouze lískových oříšků. Drtit oříšky doma se ale příliš nevyplácí, je to ztracený čas, jelikož domácí mixér je nikdy nerozemele na jemnou kaši, vždy zůstanou patrné tvrdé kousky oříšků. Nejen kvalitní suroviny je tedy v tomto případě třeba a velmi důležitou roli hraje i prvotřídní technologie. Klíčovou surovinou tohoto receptu je čistě přírodní Lískooříškový krém se 100 % obsahem lískových oříšků – jedná se o nový produkt brzy vstupující na český a slovenský trh. S ním dosáhnete nejlepšího a zároveň nejzdravějšího výsledku Vašich domácích kulinářských výtvorů se zaručeně jemnou konzistencí. 100% Lískooříškový krém (hmotnost: 200 g) si lze výhradně u mě nyní předobjednat. V případě zájmu a dotazů mě kontaktujte zde, po domluvě Vám jej v momentě první várky produktů mohu zaslat až domů.

Další ingrediencí, kterou je třeba si pro tento obstarat, jsou čerstvé a kvalitní vaječné žloutky. Na to dbáme a každý žloutek před přidáním ještě senzoricky zhodnotíme. Mléko bylo použito polotučné, smetana ke šlehání 33 %. Jako dekoraci a chuťovou tečku doporučuji zejména lesní med.

Dobrou chuť!

Navštivte také náš nový eShop!

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

Prvním krokem je našlehání žloutků se špetkou soli a cukrem. Šleháme minimálně 6 minut do dosažení krémovité konzistence.

2
Hotovo

Pro zahuštění přidáme mouku, pro dochucení vanilkový cukr. Dále přilijeme mléko a šleháme. V průběhu šlehání přilijeme 100% Lískooříškový krém.

3
Hotovo

Našlehanou směs přelijeme do kastrůlku a mezitím dáme šlehat smetanu na šlehání. Našlehanou směs žloutků, lískooříškového krému a ostatních ingrediencí (kromě smetany) při mírném stupni postupně zahříváme až do dosažení 68 stupňů Celsia. Celou dobu (10 - 12 minut) promícháváme. Na fotografii se můžete podívat na výslednou hmotu po uvaření. Zakryjeme ji potravinářskou fólií (musí se dotýkat hladiny) a necháme zchladnout.

4
Hotovo

Krém smícháme s neslazenou šlehačkou a dezert dáme chladit do lednice na minimálně 3 hodiny před podáváním. Servírujeme přelité lesním medem a drcenými lískovými oříšky.

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Cukety plněné masem a salsicciou
předchozí
Cukety plněné masem a salsicciou
Rýžový salát s černou rýží, tuňákem a quinoou
další
Rýžový salát s černou rýží, tuňákem a quinoou
Cukety plněné masem a salsicciou
předchozí
Cukety plněné masem a salsicciou
Rýžový salát s černou rýží, tuňákem a quinoou
další
Rýžový salát s černou rýží, tuňákem a quinoou

Přidejte komentář