0 0

Melanzane alla parmigiana

Vlastnosti:
  • bezlepkové
  • vegetariánské
  • 75 min
  • Porce 4
  • Středně těžké

Ingredience

Úvod

Sdílet

Další celosvětově velmi oblíbený italský hlavní chod, který se připravuje vrstvením výborných ingrediencí – Melanzane alla Parmigiana.

Když baklažán neboli lilek stává ideálním pokrmem pro svou měkkost, táhnoucí se mozzarellu a lehce křupavou vrstvičku na povrchu…  Pokud jste ještě nevyzkoušeli, mohu doporučit, protože tento pokrm v zímě bezpochyby zahřeje a navíc je výborný (nejen v zimě)! V porovnání s lasagnemi je zde výhoda toho, že vynecháme karbohydráty i lepek z těstovin. Parmigiana je vegetariánské a bezlepkové jídlo.

Existuje mnoho variant a původ receptu není jasný, přisuzuje si jej více italských regionů, např. Emilia-Romagna, Sicílie a Kampánie, kde se také přidávají další nebo lokální ingredience. Každá rodina si předává své recepty, některé prvky ale pro správné Melanzane alla parmigiana však musí být zachovány…

Co nelze opomenout, aby bylo dosaženo tradiční chuti?

  • z lilku je třeba předem uvolnit hořkost prosolením
  • lilky musí být smažené (grilování se neslučuje s tradicí)
  • rajčatová omáčka nemá obsahovat jiné ingredience než cibuli, extra panenský olivový olej, rajčatový protlak a lístky čerstvé bazalky
  • důraz je dáván dokonce i na natrhání bazalky prsty, nikoli krájení
  • je zapotřebí mnoho parmazánu (Parmigiano Reggiano) – čím více, tím intenzivnější chuť.
  • mozzarella by dle neapolské tradice měla ideálně být z bůvolího mléka, ale používá se i fiordilatte (jak je často nazývána mozzarella z kravského mléka)
  • finální tepelnou úpravu nelze provést jinak než pečením v troubě (zapomeňte na pánev či mikrovlnnou troubu)

Odlišnosti klasického receptu, se kterými je možné se v Itálii setkat:

  • někdy se smaží pomoučené plátky lilku či obalené ve strouhance
  • někdo přidává telecí maso do omáčky
  • někdo přidává sýr výraznější chuti místo mozzarelly, např. scamorza, která se také po zahřátí táhne.

Osobně mám také svůj oblíbený recept na italské zapečené lilky, a ten Vám zde prozradím! Osvědčilo se mi přidání česneku. Česnek je zdravý a chuťově v pokrmu velmi příjemný. I italské babičky česnek někdy používají, tak není důvod proč jej nepřidat). Dále jsem vyzkoušela místo parmazánu použít sýr grana padano. Tyto úpravy dle mého názoru (a reakcí strávníků:-)) možné jsou. V mé přípravě se liší i to, že lilek loupu (kvůli dětem) a rajčatovou omáčku přecedím, aby zůstala jemná, ale přesto plná chutí. Někdo lilek neloupe, protože je pokrm pak barevně zajímavější nebo si tak ušetří trochu času. Je totiž pravda, že se nejedná zrovna o rychlovku, lilek je třeba vzít do rukou mnohokrát, proto s přípravou začněte alespoň 1,5 h před podáváním, zejména pokud kolem Vás také pobíhají malé děti 🙂 Těm však toto jídlo jistě zachutná!

Parmigiana se podává ihned po vyndání z trouby. pokud chcete dětem přilepšit jako já a dodat jim vápník, posypte pokrm parmazánem i přímo na talíři.

A co Vy, vaříte tento parmigianu doma?

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

Uvolnění hořkosti z lilku

Nejprve lilek oloupeme, nakrájíme na tenké plátky (podélně i na kroužky dle libosti) a položíme na talíř posypaný hrubozrnnou solí, přičemž plátky touto solí posypeme i navrch. Takto necháme alespoň 30 min, nejlépe 1 hodinu. Lilek pustí nahnědlou vodu, kterou je poté třeba z každého plátku smýt pod tekoucí vodou. Smyjeme tím i přebytek soli. Přesto však už nemusíme pokrm následně solit.

2
Hotovo

Smažení lilku

Každý plátek vložíme do pánve s horkým řepkovým olejem (teplota 175°C) a osmažíme dokud patřičně nezměkne. Po smažení je nutné každý plátek lilku pečlivě vysušit papírovou utěrkou od přebytku oleje.

3
Hotovo

Příprava sýrů

Parmazán nastrouháme a mozzarellu nakrájíme na kostičky.

4
Hotovo

Rajčatová omáčka

Nadrobno nasekáme cibuli a stroužky česneku - z česneku předem odstraníme jádro. Na extra panenském olivovém oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli, česnek a vložíme i rozpůlený česnek. Vlijeme rajčatový protlak, promícháme a přiklopíme. Necháme vařit 30 minut, ale občas promícháme. Na konci varu vložíme prsty natrhanou bazalku, promícháme a odstavíme z plotny. Omáčku doporučuji přecedit, aby nám zbyla pouze jemná omáčka bez kousků cibule a česneku.

5
Hotovo

Vrstvení připravených ingrediencí před pečením

Skleněnou či porcelánovou nádobu vymažeme olivovým olejem a jako první na dno nalijeme trochu rajčatové omáčky, kterou jsme připravili. Naskládáme vedle sebe plátky osmaženého lilku, posypeme strouhaným parmazánem a sem tam rozhodíme kostičky mozzarelly. můžeme málo opepřit. Pokračujeme rajčatovou omáčkou atd. Takto postupujeme až do poslední vrstvy lilků. Nejvrchnější vrstvu lilků naopak polijeme rajčatovou omáčkou, štědře posypeme strouhaným parmazánem a rozhodíme zbylé kostičky mozzarelly.

6
Hotovo

Pečení

Pečeme v troubě na 200°C 40 min nebo dokud se nevytvoří křupavá vrstva na povrchu. Buon appetito!

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Salát s fíky a granátovým jablkem
předchozí
Salát s fíky a granátovým jablkem
Salát s fíky a granátovým jablkem
předchozí
Salát s fíky a granátovým jablkem

Přidejte komentář