Smažené mozzarellky

Sdílejte na sociální síti:

Toto URL můžete jen zkopírovat a sdílet

Ingredience

Upravit počet porcí
500 g mozzarella
4 vejce
hladká mouka dle potřeby
kukuřičná strouhanka dle potřeby
sůl jemná
nebo slunečnicový olej Cremolì (Gira+) na smažení - dle potřeby

Uložte si tento recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Smažené mozzarellky

Mozzarelline fritte

Vlastnosti:
  • vegetariánské

Křup...a už se to táhne! :-)

  • 25
  • Porce 4
  • Snadné

Ingredience

Úvod

Sdílet

Mozzarelline fritte (česky smažené mozzarellky) jsou v Itálii asi tak stejně oblíbené a rozšířené jako v Česku smažený sýr. Ochutnali jste je už někdy? Mozzarella se vyznačuje jemnější chutí než obvyklý český sýr, který se prodává často už jako obalený polotovar určený k rychlému osmažení, a je také lépe stravitelná. Smažené mozzarellky jsou měkké a elastické ve svém jádru a zvenku křupavé. V tomto receptu Vám navíc poradím trik, jak jejich křupavost ještě podtrhnout.




V Itálii se podává nejčastěji jako předkrm (antipasto), finger food nebo v rámci aperitiva (aperitivo = italská tradice, v rámci které se Italové obvykle navečer setkávají v jejich oblíbeném baru či restauraci a dají si buď lehce alkoholický či nealkoholický drink a různé chuťovky (olivy, smažené mozzarelly, pizzette, oříšky, brambůrky, krekry apod.). Aperitivo slouží k povzbuzení apetitu. Mozzarelline fritte se tedy konzumují spíše v malých množstvích, protože poté následují jiné a zdravé pokrmy. Často se připravují také v italských domácnostech.

U nás je můžeme podávat jako pochoutku na Silvestra nebo na různých jiných oslavách (včetně dětských – malé děti možná rozesmějete stejně jako já, když před nimi kuličku fritované mozzarelly roztrhnete a ukážete, jak se sýr táhne :-))

Mozzarella je typický italský čerstvý sýr původem z regionu Kampánie. Tradičně se vyrábí z bůvolího mléka (mozzarella di bufala), ale také z mléka kravského (mozzarella fior di latte). Nejběžnější formou jsou kulaté mozzarelly, ale vyrábí se i smotané do copu. V tomto receptu jsem použila mozzarellu z kravského mléka o hmotnosti 250 g, kterou jsem před obalováním nakrájela na menší kousky. Je možné použít i mozzarellu prodávanou již ve formě malých kuliček, které už není třeba dále krájet.

Máte rádi sýry? Vyzkoušejte také:

Parmazánové košíčky

K sýrům patří neodlučitelně víno, vyzkoušejte například

Bocelli Sparkling Brut Rosé

nebo si vyberte jiné z naší nabídky ZDE.

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

Mozzarellu nakrájíme na menší kousky. Rozšleháme vejce a přidáme do něj sůl (na jedno vejce 2-3 špetky, pokud preferujeme spíše slanější chuť) a dobře rozehřejeme olej, který jsme si vybrali ke smažení.

2
Hotovo

Každý kousek mozzarelly obalíme postupně v hladké mouce, rozšlehaném vejci se solí, v kukuřičné strouhance (která dodá vyšší křupavost než strouhanka z běžného pečiva), podruhé ve vejci a podruhé také v kukuřičné strouhance. Dvakrát obalujeme ve vejci a strouhance proto, abychom zabránili vytečení mozzarelly z trojobalu v průběhu smažení.

3
Hotovo

Smažíme v oleji dozlatova, ale ne příliš dlouho, aby mozzarella nevytekla. A nakonec dobře vysušíme papírovými kuchyňskými utěrkami, abychom odstranili přebytečný tuk. Buon appetito!

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Zuppa inglese
předchozí
Zuppa inglese
Pečená pražma
další
Pečená pražma
Zuppa inglese
předchozí
Zuppa inglese
Pečená pražma
další
Pečená pražma

Přidejte komentář