Chřest po milánsku

Sdílejte na sociální síti:

Toto URL můžete jen zkopírovat a sdílet

Ingredience

Upravit počet porcí
1 svazek chřest
3 vejce
30 g parmazán strouhaný
olivový olej
sůl
pepř

Uložte si tento recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Chřest po milánsku

Asparagi alla milanese

Vlastnosti:
  • bezlepkové
  • vegetariánské
  • 30min
  • Porce 3
  • Snadné

Ingredience

Úvod

Sdílet

A dnes mám pro Vás jednu rychlovku, která by se Vám mohla hodit, když máte méně času a chřest doma – Chřest po milánsku! Snadnější příprava chřestu snad ani neexistuje, navíc vznikne velmi chutný předkrm v barvách jara.




Chřest po milánsku je kombinace vařeného chřestu s vejcem upraveným na způsob volského oka. Na severu Itálie se obvykle využívá másla, kdežto na jihu máslo vynechávají a nahrazují olivovým olejem. Tudíž originální recepty na milánský způsob obvykle zmiňují máslo. Osobně jsem zvolila olivový olej, z důvodu obsahu nenasycených mastných kyselin v olivovém oleji.

Některé zajímavosti o chřestu se můžete dočíst zde.

Pokud máte více času, můžete se pustit do jiného receptu: Chřestovobramborový krém

Navštivte také náš nový eShop!

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

Chřest omyjeme stonek po stonku, oloupeme od místa, kde začínají lístky, až dolů a odkrojíme zdřevnatělé konce. Svážeme potravinářským provázkem. Svazek chřestu dáme do vysokého a úzkého hrnce s horkou osolenou vodou tak, aby vrcholky chřestu vyčuhovaly z vody a necháme 20 minut vařit (délka varu závisí na tloušťce stonků, vaříme pouze do změknutí). V průběhu varu se chřest o něco ponoří, můžeme tedy hrnec přiklopit, aby se v páře uvařily i špičky chřestu.

2
Hotovo

Na pánvičce s nepřilnavým povrchem připravíme volské oko na olivovém oleji (případně másle). Osolíme jej a přiklopíme (teplotní stupeň plotýnky nesmí být vysoký). Jakmile vidíme, že na žloutku se začínají tvořit bílé skvrnky dané tím, jak bílek s varem prostupuje žloutkem, je volské oko hotové.

3
Hotovo

Stonky chřestu položíme na plochý talíř a osolíme je a opepříme. Volské oko umístíme navrch. Zasypeme strouhaným parmazánem a teplé podáváme.

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Jahodová bábovka
předchozí
Jahodová bábovka
Slávky po námořnicku
další
Slávky po námořnicku
Jahodová bábovka
předchozí
Jahodová bábovka
Slávky po námořnicku
další
Slávky po námořnicku

komentáře Skrýt komentáře

Mam opet dotaz 😉 pisete, ze chrest se vari 20 min….mne uz se nekolikrat stalo, ze cim dyl ho varim, tim vice ta vlakna jakoby ztuhnou….je to mozny? Stalo se mi to uz asi 3x….myslela jsem, ze je to chrestem ale ted si myslim, ze je to spis tim dlouhym varenim…podotykam, ze slo vzdy o tenky mlady zeleny chrest…..my chrest milujeme ale uz mam hruzu ho varit 😀 budu vdecna za jakoukoliv radu. Dekuji moc

Ano, chřest je opravdu lepší vařit méně a úplně ideální je var v páře, kdy si chřest (ale i mnoho jiné zeleniny) zachová nutriční i senzorické kvality. Pro var chřestu se používá i hrnec k tomuto účelu speciálně vyvinutý, který se v italštině nazývá „asparagera“. Pokud jej nemáte, lze jej nahradit vysokým užším hrncem na těstoviny opatřeným cedníkem (na slití těstovin). Já jej používám i na var v páře, kdy je pouze třeba kontrolovat, aby se malé množství vody zcela nevypařilo. Vysoký a úzký hrnec Vám pro var chřestu v každém případě doporučuji. Doba varu chřestu, jak správně zmiňujete, závisí na tloušťce stonků. Všeobecně se vždy vaří na střední stupeň a po 10-15 minutách jej můžete zkusit poprvé ochutnat. Pokud usoudíte, že je to potřeba, ve varu můžete dalších několik minut pokračovat. Já jsem sehnala vždy chřest tlustší, proto uvádím 20 min. Pokud jsou ale stonky tenké, doporučila bych jej vařit 8 minut na mírný plamen a ochutnat. Pravidlem je, že chřest vaříme do změknutí. Děkuji Vám za komentář, Alen, dovolila jsem si po Vašem dotazu postup receptu o něco upřesnit. Přeji pěkný den!

Přidejte komentář