Cukrářský krém

Sdílejte na sociální síti:

Toto URL můžete jen zkopírovat a sdílet

Ingredience

500 ml mléko
6 žloutek
150 g cukr
40 g kukuřičný škrob
1 citrónová kůra z BIO citrónu

Uložte si tento recept

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Cukrářský krém

Crema pasticciera

Vlastnosti:
  • bezlepkové
  • vegetariánské
  • 25min
  • Středně těžké

Ingredience

Úvod

Sdílet

Crema pasticciera, česky cukrářský krém, je v Itálii velmi používaný a oblíbený.

Když zajdete do baru (kavárna, kde se podávají i snídaně) a chcete si dát typickou italskou snídani cornetto e cappuccino, máte možnost si vybrat cornetto s náplní. Klasicky je to buď crema, marmellata či nutella. Já z těchto tří preferuji jednoznačně cremu! Při studiích v Itálii jsem si zvykla na tuto snídani, ale v Praze jakoby se s ní člověk musel rozloučit nadobro. K sehnání není téměř nikde. Abych se vždy po příjezdu do Itálie netrpělivě nehrnula do baru pro své cornetto alla crema, nezbylo mi nic jiného, než ji občas připravovat doma. První pokus byl ještě při pobytu v Itálii a byl hned úspěšný. Tehdy jsem cukrářským krémem naplnila narozeninový dort. Dalších pár pokusů bylo vysloveně experimentálních, až pak jsem konečně objevila tu chuť, kterou znám z italských snídaňových barů! A recept na ni máte právě zde! Ze srdce přeji dobrou chuť!




Ale zpět k tomu, co crema pasticciera vlastně je. Jedná se o sladký základní krém, který se hodí pro plnění dortů a mnoha dalších moučníků. V Itálii najdete i zmrzlinu chuti Crema. Hlavními ingrediencemi jsou vaječné žloutky, mléko, cukr, a pak záleží na preferencích každého, zda část mléka nahradí smetanou či přidá dřeň z vanilkového lusku nebo citrónovou kůru. Pro správnou přípravu byste měli použít buď vanilkový lusk nebo kůru z bio citrónu (musí být skutečně chemicky neošetřený, jinak nemá smysl kůru přidávat) nebo obojí. Zkoušela jsem různé varianty a ta s bio citrónovou kůrou je jednoduše fantastická!

A to v žádném případě není vše, cukrářský krém je velmi variabilní. Běžně se připravuje (kakaový krém) crema al cacao, kdy do vzniklého krému přidáte kakao, nebo ještě o něco kaloričtější diplomatický krém (crema diplomatica), kdy k němu přimícháte šlehačku (našlehanou smetanu).

Jako poznámku uvádím, že tento recept se hodí i pro osoby držící bezlepkovou dietu, vzhledem k tomu, že nepřidávám jako zahušťovadlo mouku, ale kukuřičný škrob.

Je třeba následovat tipy, které uvádím v následujících krocích, jelikož při nesprávném postupování je možné cukrářský krém snadno zkazit.

Pokud Vás zajímá konkrétní recept, kde lze cukrářský krém použít:

Zuppa inglese

Cupcake Citlivka

You need to or Register to bookmark/favorite this content.

Kroky

1
Hotovo

Nejprve nožem odřízneme jen žlutou část citrónové kůry a dáme ji do hrnce, kam přilijeme i mléko a pomalu přivádíme k varu.

2
Hotovo

Z vajec oddělíme žloutky a smísíme je s cukrem a škrobem. Směs pak našleháme do krémovité konzistence.

3
Hotovo

Část teplého mléka pomalu vlijeme do směsi žloutků, cukru a škrobu a opět šleháme. Poté našlehanou tekutinu vlijeme do hrnce s horkým mlékem. POZOR: je nutné, aby plotýnka byla zapnutá na nízký stupeň! A promícháváme do okamžiku houstnutí.

4
Hotovo

Z krému odstraníme citrónovou kůru. Jakmile krém dosáhne správné konzistence, přelijeme jej do větší a širší mísy, kde bude krém rychleji chladnout. Krém okamžitě po nalití do mísy přikryjte potravinářskou fólií, kterou uhlaďte tak, aby přiléhala na hladinu krému. Takto můžete dát krém chladit do lednice a poté jej použít dle libosti.

Hodnocení

Buďte první, kdo k tomuto receptu přidá hodnocení
Dortový piškot
předchozí
Dortový piškot
Cupcake Citlivka
další
Cupcake Citlivka
Dortový piškot
předchozí
Dortový piškot
Cupcake Citlivka
další
Cupcake Citlivka

Přidejte komentář